EFEKTY REALIZACJI POPŻ 2014-2020 W PODPROGRAMIE 2017

Bank Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz możliwości uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017-czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Bank Żywności w Częstochowie współpracował z 56 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa śląskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 22 723 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.

Bank Żywności w Częstochowie przekazał osobom potrzebującym:

  • 1 069,98 ton żywności,
  • 108 513 paczek żywnościowych.

W Podprogramie 2017 nie wydawano posiłków.

W ramach Podprogramu 2017 Bank Żywności w Częstochowie realizował działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zorganizowano 107 warsztatów edukacyjnych, wktórych udział wzięło 1 811 osób.

Przeprowadzono następujące warsztaty:

  • ekonomiczne – 39 spotkań dla 671 uczestników
  • żywieniowe – 12 spotkań dla 199 uczestników
  • z zakresu zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności – 56 spotkań dla 941 uczestników.
Close Menu