PODPROGRAM 2020 – efekty

  1. Bank Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – października 2021.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).
  1. Współpracowaliśmy z 54 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa śląskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 16 603 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 983,69 ton żywności;

o 81 549 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2020 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 117 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięły 1072 osób.
  2. Rodzaje warsztatów:
    • edukacji finansowej – 15 spotkań dla 135 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 28 spotkań dla 234 uczestników
    • niemarnowania żywności – 74 spotkania dla 703 uczestników