EFEKTY REALIZACJI POPŻ 2014-2020 W PODPROGRAMIE 2017
Bank Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz możliwości uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017-czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Bank Żywności w Częstochowie współpracował z 56 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa śląskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 22 723 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
Bank Żywności w Częstochowie przekazał osobom potrzebującym:
- 1 069,98 ton żywności,
- 108 513 paczek żywnościowych.
W Podprogramie 2017 nie wydawano posiłków.
W ramach Podprogramu 2017 Bank Żywności w Częstochowie realizował działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zorganizowano 107 warsztatów edukacyjnych, wktórych udział wzięło 1 811 osób.
Przeprowadzono następujące warsztaty:
- ekonomiczne – 39 spotkań dla 671 uczestników
- żywieniowe – 12 spotkań dla 199 uczestników
- z zakresu zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności – 56 spotkań dla 941 uczestników.