EFEKTY REALIZACJI POPŻ 2014-2020 W PODPROGRAMIE 2018

  1. Bank Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Bank Żywności w Częstochowie współpracował z 56 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa śląskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 21 709 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
  3. Beneficjentom przekazano:
  • 1 022 ton żywności,
  • 101 627 paczek żywnościowych.
  1. W podprogramie 2018 nie wydawano posiłków.
  2. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy były realizowane działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadzono łącznie 107 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 1955 osób.
  3. Rodzaje warsztatów:
  • ekonomiczne – 26 spotkań dla  478 uczestników,
  • żywieniowe – 27 spotkań dla 500 uczestników,
  • z zakresu zdrowego odżywiania i niemarnowanie żywności – 54 spotkań dla 977 uczestników.
Close Menu